Drobne przekąski to podstawa udanej imprezy

0
Drobne przekąski to podstawa udanej imprezy

Drobne przekąski to podstawa udanej imprezy

Posted in : kulinaria on by :

Czy ktoś z Was wyobraża sobie imprezę przy pustym stole? Z pewnością nie, nawet jeśli na stole byłoby mnóstwo alkoholu, z którym to właśnie kojarzą się głównie imprezy. Niezależnie o jakim spotkaniu mówimy, czy rodzinnym czy towarzyskim czy nawet przysłowiowym spotkaniu przy kawie zawsze staramy się, aby na stole nie stały same trunki, ale także coś do przekąszenia – to przecież oczywiste.

Zapraszając znajomych na tradycyjną i przysłowiową kawę, zawsze jako dodatek na stole stawiamy jakieś słodkości czy to w postaci ciasta, babeczek czy też po prostu cukierków. Rzadko kiedy zdarza się, aby rzeczywiście poczęstować gości samą kawą czy herbatą.

Organizując spotkanie towarzyskie dla znajomych także staramy się, aby ugościć ich nie tylko napojami, ale także czymś do „przekąszenie”. W zależności od czasu jakim dysponuje pani domu – bo to przecież na jej barkach spoczywa przygotowanie imprezy – może ona przygotować wiele pomysłowych i smacznych przekąsek, które z pewnością posmakują gościom.

Jeśli impreza jest na już, nie mamy zbyt wiele czasu to wśród popularnych przekąsek do kieliszka wymienia się przede wszystkim ogórki – najczęściej konserwowe, pomidory – mogą być zarówno zwykłe jak i koktajlowe, czyli te malutkie, drobne, paprykę, kabanosy, kilka rodzajów wędliny czy też żółty ser. To wszystko nie wymaga większego przygotowania, poza ewentualnym wyjęciem ze słoika czy pokrojeniem.

Jednak gdy dysponujemy czasem możemy pokusić się o nieco bardziej urozmaicone i wykwintne przekąski na stół. Wśród nich z kolei wymienia się pomidorki koktajlowe z serem fetą nadziane na wykałaczkę. Poza tym można przygotować szaszłyki z warzyw marynowanych. Wystarczy na dłuższą wykałaczkę nabić marynowaną, kolorową paprykę, pieczarki, czosnek marynowany i marchew marynowaną a także dodać na wykałaczkę malutkie ogórki konserwowe. Świetne koreczki są pyszne i bardzo kolorowe, dzięki czemu każdy z gości z pewnością ich spróbuje.

Ponadto możemy przygotować wiele sałatek, z tych „na szybko” wymienia się np. sałatkę z zupki chińskiej (makaron z zupki łamiemy, wsypujemy do miski, kroimy drobno zielonego ogórka i pomidory, łączymy z makaronem i gotowe), albo sałatkę z mieszanki sałat w połączeniu z pomidorami koktajlowymi, serem fetą i oliwkami.

Bardzo apetycznie także wyglądają gotowe kanapeczki z bagietki posmarowane białym serkiem, na których położone są kawałki łososia i przyozdobione koperkiem lub pietruszką a także cytryną – nie dość, że wyglądają pięknie to jeszcze doskonale smakują. Oczywiście można także przygotować inne małe kanapeczki np. z sałatą, wędliną i pomidorem, albo z sałatą żółtym serem i pomidorem z dodatkiem rzodkiewki. Pomysłów jest naprawdę mnóstwo, wszystko tylko kwestia czasu i chęci gospodyni uroczystości.

Może się zdarzyć, że na przygotowanie czegokolwiek pani domu nie będzie miała w ogóle czasu wówczas zazwyczaj zamawiana jest pizza czy kupowane chipsy, paluszki jakieś ciastka, jednak zawsze staramy się, aby na stole pojawiło się jeszcze coś dodatkowego oprócz samych napojów i alkoholu.

Dodaj komentarz