NALEŚNIKI – PRZYSMAK W KAŻDEJ KUCHNI

0
NALEŚNIKI – PRZYSMAK W KAŻDEJ KUCHNI

NALEŚNIKI – PRZYSMAK W KAŻDEJ KUCHNI

Posted in : smaki on by :

Kuchnia bez Przepis na naleśniki byłaby mało smaczna i nudna. Prostota wykonania, uwielbiany smak urozmaica przepisy kulinarne każdej gospodyni. W wielu krajach Europy Przepis na naleśniki jest przygotowywany na różne sposoby. Włosi a przede wszystkim ludność zamieszkująca we Florencji uważa się za twórców tej potrawy. Nazywają je crepes, do którego dodają stopione masło, cydr, polane likierem i podpalone. Naleśniki z USA to pancakes. Przepis na naleśniki, są bardzo duże i grube, dodają proszek do pieczenia lub sodę oczyszczaną. Podają z syropem klonowym, tworząc tort. Naleśnik w stylu indyjskim to dosa, który robiony jest ze sfermentowanego ciasta z namoczonych ziaren ryżu ii soczewicy. Najcieńszymi naleśnikami świata powstałe z mąki pszennej i gorącej wody, doprawione solą i cebulką wyrabiają Chińczycy. Podają je najczęściej z kaczką po pekińsku. W Polsce każda Pani domu ma zapewne własny Przepis na naleśniki. Naleśniki można serwować na słono lub słodko. To niby najprostsze placki, składające się głównie z mąki, jajek i mleka. Sztuką jest zrobić tylko je tak, aby były cienkie. Cieniutkie jak bibułka, a jednocześnie elastyczne naleśniki otrzymamy dodając do ciasta gazowanej wody, która doda im pulchności. Jedno jest pewne, że naleśnikowe ciasto nie może mieć grudek. Znakomity rezultat smakowy, daje zabarwienie ciasta sokami, może to być sok ze szpinaku, buraków, pomidorów, można dodać alkohol, ewentualnie sok z marchewki. Teraz smażymy nasze Przepis na naleśniki, musimy użyć patelni o cienkim i równym spodzie, najlepiej teflonowe. Patelnię należy bardzo dobrze rozgrzać, wysmarować najlepiej skórką od słoniny lub pędzelkiem namoczonym w oleju. Wlać ciasto, rozprowadzić po patelni. Gdy będzie zarumieniony odwrócić na drugą stronę. Do usmażonych naleśników przygotowujemy dobrowolny według uznania farsz. Przepis na naleśniki farsz może być słodki lub pikantny, a można spożywać je tylko posypane cukrem pudrem, zależy co kto lubi. Do środka możemy włożyć nadzienie owocowe, dżem, farsz rybny, grzybowy, warzywny oraz twaróg. Przygotowując pikantny farsz doskonałym jego dodatkiem jest piwo zmieszane z wodą, natomiast do słodkiego wodę z dodatkiem śmietany lub maślanki. Nadziane farszem naleśniki składamy na wiele sposobów, można je zrolować, tak najczęściej zawija się nadziane dżemem lub twarogiem. Kolejnym sposobem są krokiety, polegające na złożeniu przeciwległych brzegów i zawinięcie w rulon. Na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne ułożyć naleśnik, nałożyć farsz i kolejno jedno na drugim, naleśnik, farsz, tworząc znakomity tort naleśnikowy. Po upieczeniu kroimy w kawałki jak tort. Innym rodzajem składania może być chusteczka. Posmarowany placek złożyć na pół, a potem jeszcze na ćwiartkę. Makaronik tworzy się z naleśników złożonych w rulon i pokrojonych w paseczki. Natomiast złożenie w książeczkę polega na złożeniu przeciwległych brzegów i jeszcze na pół. Z tego sposobu korzystamy przy nadzieniu owocami lub dżemem.