Pestki dyni i słonecznika – zdrowy dodatek do potraw

0
Pestki dyni i słonecznika – zdrowy dodatek do potraw

Pestki dyni i słonecznika – zdrowy dodatek do potraw

Posted in : smaki on by :

Wśród wielu dodatków do potraw, które z całą pewnością warto jest mieć na uwadze, znajdują się pestki dyni i słonecznika. Nie tylko doskonale smakują, świetnie komponują się z wieloma daniami, ale również dostarczają szeregu witamin i minerałów. Poznajmy je nieco bliżej.

Walory zdrowotne

Warto zacząć od tego, że łuskanie dyni i słonecznika na wiele osób działa bardzo odstresowująco. Jest to zajęcie, które bardzo wciąga i pomaga zapomnieć o problemach dnia codziennego.

Pestki dyni i słonecznika dostarczają nam ogromnych ilości białka i oleju. Jeśli chodzi o ten ostatni składnik, to pestki są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo zawierają mnóstwo witaminy E, która nazywana jest witaminą młodości. Unieszkodliwia ona wolne rodniki, które odpowiedzialne są za proces starzenia się skóry, a jednocześnie wykazują działanie przyczyniające się do zwiększenia ryzyka zachorowania na nowotwór.

Czy można je podgrzewać?

Zawarte w pestkach dyni i słonecznika cenne składniki nie lubią wysokiej temperatury. Kwasy tłuszczowe pod wpływem temperatury zamieniają się z niekorzystne dla ludzkiego organizmu związki, a witamina E przechodzi proces utlenienia. To właśnie z tego powodu pestki dyni i słonecznika należy do potraw dodawać na zimno. Jeżeli je wyłuskamy, powinniśmy je jak najszybciej zjeść. Nie lubią one bowiem również dostępu powietrza. Pestki słonecznika zawierają również witaminę A, D oraz witaminy z grupy D. Z kolei pestki dyni dostarczą nam sporych ilości cynku i fosforu.

Czy można je jeść bez ograniczeń?

Pestki dyni i słonecznika to naprawdę skarbnica witamin i minerałów. Trzeba jednak pamiętać, że są naprawdę tłuste. W związku z tym 100 gram tych pysznych pestek dostarczy nam aż pięćset kilokalorii! Naprawdę sporo! Zwłaszcza, jeśli zależy nam na tym, aby zachować ładną figurę. Dlatego pestki słonecznika i dyni powinny być stosowane z umiarem. Warto posypywać nimi sałatki czy dodawać do musli, ale nie przesadzać z ich ilością. Są świetnym dodatkiem do wielu zup – podprażonymi warto posypać między innymi zupę z dyni.

Zupa z pestkami

Pyszną zupę z pestkami dyni można przygotować z dyni, ziemniaków, marchewki. Warzywa kroimy w kostkę i zalewamy bulionem. Gotujemy aż będą całkowicie miękkie. Następnie miksujemy je tak, aby powstała gęsta zupa krem. Do przyprawienia zupy potrzebować będziemy sól, pieprz, odrobinę oregano. Miłośnicy ostrych smaków mogą dodać odrobinę ostrej papryki. Należy jednak dodawać ją ostrożnie – czasem niewielka ilość wystarczy, by zupa stała się piekielnie ostra. Następnie na suchej patelni prażymy garść pestek dyni. Zupę rozlewamy na talerze, po wierzchu posypujemy pokruszoną fetą. Całość posypujemy pestkami dyni. Do dekoracji można użyć również świeżego oregano oraz odrobinę kwaśnej śmietany.

Sałatka

Z pestkami dyni oraz słonecznika można także przygotować pyszną sałatkę z pomarańczy i grejpfruta. Dodajemy do niej również szynkę, mango oraz ulubione kiełki. Sos do takiej sałatki można przygotować z pysznego malinowego syropu.