Planowanie tygodniowego menu

0
Planowanie tygodniowego menu

Planowanie tygodniowego menu

Posted in : kulinaria on by :

Właściwe planowanie menu wymaga nie tylko dobrego smaku, ale także dużej wiedzy na temat wartości odżywczych poszczególnych składników. Decyzja o tym, co na obiad nie powinna być podyktowana wyłącznie łatwością przygotowania potrawy czy też dostępnością poszczególnych produktów. Dobrze skomponowana dieta powinna uwzględniać potrzeby żywieniowe wszystkich członków rodziny, jeśli nie w skali dnia, to przynajmniej tygodnia.

Przygotowanie posiłku warto potraktować poważnie, gdyż to, co na obiad, przekłada się na nasze zdrowie, jakość naszego życia, a nawet na wygląd i samopoczucie. Dobrym pomysłem jest wcześniejsze układanie całotygodniowego menu i późniejsze trzymanie się go. Dzięki temu nie tylko łatwiej zorganizować czas, jaki przeznaczamy na gotowanie, ale także można poczynić spore oszczędności. Dobre planowanie tego, co na obiad, zdecydowanie ogranicza marnowanie jedzenia. Udając się na zakupy, przygotowujemy szczegółową listę z dokładną ilością poszczególnych produktów. W ten sposób kontroluje się wydatki, ilość spożywanego jedzenia, co również wiąże się z kontrolą własnej wagi. A o tym, co na obiad, nie decyduje przypadek, więc łatwiej uniknąć błędów żywieniowych.

Komponowanie poszczególnych posiłków jest już trudniejsze, ponieważ wymaga wiedzy na temat tego, czy potrzebujemy więcej węglowodanów, białka czy może tłuszczów. Na to pytanie najlepiej odpowiedziałby nam prawdopodobnie dietetyk, jeśli jednak nie chcemy konsultować się ze specjalistami, możemy sobie pomóc fachowymi publikacjami czy poradnikami. Dorosły człowiek około 60 procent energii czerpie z węglowodanów. To one są paliwem dla naszych mięśni, dają nam siłę na cały dzień. Warto je spożywać szczególnie w pierwszych dwóch, trzech posiłkach, zaś następne mogą zawierać większą ilość białka. Na pewno jednak w kolacji nie powinniśmy przyjmować tyle tłuszczów co na obiad.

Wybierając węglowodany, powinniśmy wiedzieć o nich przynajmniej kilka podstawowych rzeczy, gdyż niektóre z nich nie są wskazane do częstego spożywania. Węglowodany złożone, czyli te obecne na przykład w kaszy, otrębach, pieczywie pełnoziarnistym czy ziemniakach, są wartościowsze dla naszego organizmu. Dlatego zastanawiając się, co na obiad, warto postawić właśnie na nie. Węglowodany proste także są wskazane, ale nie w formie przetworzonej. Do tych zaś zalicza się cukier, słodycze, mąka biała czy ryż. Warto natomiast wybrać owoce i świeże warzywa.

Przygotowanie obiadu może wyglądać przykładowo tak: podajemy porcję mięsa, składającego się z białka i tłuszczów, do tego błonnik zawarty na przykład w roślinach strączkowych i niezbędne węglowodany złożone, czyli ziemniaki lub kasza. Jeśli nie wiemy, co na obiad, to najłatwiej trzymać się tego schematu. Oczywiście każdy element można dowolnie wymieniać, na przykład w roli wartościowego źródła białka świetnie spisują się też ryba, warzywa strączkowe, nabiał, a jeśli obiad zawiera zbyt mało protein, to zawsze można je uzupełnić przekąską w postaci porcji orzechów. Nie powinniśmy też zapominać o kwasach tłuszczowych, które są niezbędne między innymi do pracy mózgu.