Pyszne ciasto nie musi być tuczące

0
Pyszne ciasto nie musi być tuczące

Pyszne ciasto nie musi być tuczące

Posted in : kulinaria on by :

Ciasto – słodkie, pyszne, rozpływające się w ustach. Trudno znaleźć osobę, która nie lubi ciastek. Wiadomo jednak, że duża zawartość cukru sprawia, iż ciasto nie należy do najzdrowszych potraw. Jak więc sprawić sobie przyjemność nie spożywając przy tym zbyt dużej liczby kalorii?

Ciasto wcale nie musi być tłuste i tuczące. Jeśli dobrze dobierzmy składniki, możemy stworzyć dobre, lecz nie kaloryczne ciasto.

Przede wszystkim cukier, to on odpowiada za większa część kalorii zawartą w ciastach. Aby ciasto nie było zbyt kaloryczne wystarczy dodać mniej cukru, to jednak może zmienić smak ciasta. Jeśli nie chcemy do tego dopuścić, możemy zamienić cukier na miód lub zdrowe, naturalne słodziki.

Cukier to jednak nie wszystko. Większość ciast zawiera sporą ilość margaryny. Niestety nie każdy przepis można zmodyfikować. Warto jednak szukać zamienników i zamiast sztucznej margaryny z tłuszczami trans, można dodać do ciasta naturalnego oleju.

Kolejną ważną rzeczą jest mąka. Chociaż zamienienie jej na pełnoziarnistą może zepsuć wynik końcowy, warto zamienić chociażby połowę zwykłej mąki na pełnoziarnistą.

Ciasto to nie tylko mąka, cukier, czy jajka, których lepiej nie zastępować sztucznymi mieszankami, to także masy, które są równie tuczące. Zamiast masy ze śmietany, czy budyniu, możemy przygotować masę z jogurtu naturalnego. Ciasto będzie dzięki temu mniej tuczące.

Galaretki, owoce i inne dodatki też skutecznie odchudzą nasze ciasto. Jeśli już ubijamy masę ze śmietanki kremówki, zamiast żelatyny i dużej ilości cukru, możemy dodać rozpuszczoną galaretkę. Dzięki temu masa będzie słodka, sztywna i kolorowa.

Możemy też skorzystać z innych przepisów na zdrowe ciasta, jakie znajdziemy w Internecie. Powstało naprawdę wiele stron internetowych, w których znajdują się przepisy na odchudzone ciasta. Największa popularnością cieszą się ciasta na bazie jogurtu naturalnego, odchudzone serniki, czy tory. Jak się okazuje ich wykonanie jest niejednokrotnie dużo prostsze.

Chociaż dostępność przepisów na lżejsze ciasta jest naprawdę duża, ich zakupienie w cukierni jest prawienie możliwe. Cukiernicy zwykle podkreślają, że ciasto musi być słodkie, a wszelkie próby jego odchudzenia są nie zgodne z zasadami cukiernictwa. Ciasto od zawsze było kojarzony z czymś słodkim, z dużą ilością cukru. Trudno się z tym nie zgodzić. Istnieją jednak takie przepisy, które podpowiadają nam jak stworzyć zdrowszy deser i naprawdę warto z nich skorzystać. Oczywiście słodkie desery są dobre, ale czasem lepiej jest zjeść coś zdrowszego. Ponadto próbowanie nowych przepisów to naprawdę świetna przygoda. Z czasem można stworzyć własną książkę kucharską z ciastami w roli głównej, które będą zachwycać kolejne pokolenia. Można też stworzyć własnego bloga kulinarnego, a jak dobrze wiadomo, moda na zdrową żywność długo nie minie. Każdy chce być, bowiem szczupły i czuć się dobrze w swoim ciele. Także zdrowsze ciasto jest ciekawą alternatywą, dla tego, które znamy z kuchni naszych babć i ciotek, które kochają tuczyć swoich wnuków i siostrzeńców.